Ászka.hu

Ászka.hu logó

Ászka.hu

Porcellio laevis - tehénászka

Porcellio laevis.

Tehén ászka

A tehén ászka a hobbiban egyik legismertebb és legnépszerűbb ászka.

Méret

15-20mm

Szaporodás

Gyors

Nehézség

Könnyű

Páratartalom

80%+

Tartalomjegyzék

Ezek a kis fekete pöttyökkel borított fehér ászkák az egyik leghíresebbek a hobbiban. Ez nem véletlen, hiszen tartásuk egyszerű, gyorsan szaporodnak és nagyon barátságos ászka és méretük sem a legkisebb. Nagyon jó takarítók, minden maradékot elpusztítanak órák alatt, ezáltal nagyon alkalmas ászka faj a terráriumokba.

Adatok.

 • méret: 15 – 20 mm
 • élelem: zöldségek, gyümölcsök, magvak, haleledel, fehérje, kalcium, stb.
 • szaporodási sebessége: gyors
 • páraigény: 80%+
 • hőmérséklet: 21-30°C
 • tartási nehézség: egyszerű
 • elterjedése: egész világ
 • aktivitás: nagyon aktív
 • félénkség: kisebb számban félénk, nagyobb számban bátrabbak
 • lebontó képesség: nagyon jó lebontók
 • beszerezhetőség: egyszerűen beszerezhető
 • egyedek élettartama: ~2 év

Tartása.

Tároló:

Mivel ez az ászka egy felettébb nagy méretű faj, ezért egy számukra megfelelő méretű tárolót találj. Tehát ne vajas dobozban, de ne is egy hordóban tartsd az ászkákat. Egy ikeás műanyag doboz megfelel, aminek az oldala lyukas. Mindig jobb az oldalára lyukakat tenni egy tárolónak, mint a tetejére, a légáramlás miatt.

Talaj:

A doboz aljára 1 rétegnyi agyag granulátum, rá pedig 5-10 cm talaj. A talaj lehet erdei talaj, kókuszrost, tőzeg, vagy akár ászkatalaj.

A jó talajnak egyszerre kell tudnia lélegezni, vizet tárolni és bioaktívnak lenni. 

A víztározáshoz ajánlok a talajba egy kis sphagnum mohát vagy orchidea kérget. A bioaktivitáshoz adhatunk a talajhoz fehérfa darabokat, száraz faleveleket.

A tetejét meg kell szórni száraz falevéllel, tehetünk be nekik korhadt fadarabot, lapos követ, ami alá bújni tudnak, illetve mohákat/növényeket.

Kép: Pozsonyi Korina

Hőmérséklet és páratartalom:

A tehénászkák imádják a meleg és párás környezetet. Ezért is ez az ászka az egyik legjobb választás akár terráriumokba is.

Ettől függetlenül ez az ászkafaj nagyon szívós.

Szobahőmérsékleten is tökéletesen elélnek (20-21°C), de azt javasoljuk, hogy 24-26°C körül tartsd őket, ha teheted.

A páratartalom sokkal fontosabb, mint a hőmérséklet, mert az ászkák alapvető szükséglete az egyenletes nedvesség.

Próbáld meg becélozni a 80%+ páratartalmat, ha tudod.

Szerencsére ez az ászka egy túlélő, tehát rövidebb időtartamig kibírja a szárazabb helyeken is. De biztos vagyok benne, hogy egy jó tárolóval, jó talajjal és folytonos nedvesítéssel nem lesz semmi gondjuk az ászkáidnak.

Etetés:

 • Komposzt:
  Tápláljuk az ászkákat folyamatosan száraz levéllel, korhadó puhafákkal. Ez a kulcsa annak, hogy ászkáink boldogok legyenek. Egy korhadó fadarab, vagy pár száraz, lehullott levél és az ászka populáció az egekben lesz.
 • Zöldség:
  Igazából ezek az ászkák minden zöldséget megesznek. Édesburgonya, burgonya, gombák, répa, bármit. Táplálhatjuk őket akár konyhai zöldhulladékkal is, csak figyeljünk oda a permetszerekre.
 • Fehérje:
  A haleledelek tökéletes fehérjeforrások. Az összes ászka odavan érte. Mivel a tehén ászkák mérete elég nagy, etetheted őket szárított garnélákkal is.
 • Kalcium:
  Az ászkáknak szüksége van kalciumra is a páncélzatuk miatt. Nem árt, ha néha extra kalciumot adunk nekik összetört tojáshéj vagy szépiacsont formájában. Néha-néha szórjunk be nekik egy keveset.
 • Ászka-táp:
  Ezek az ászka-tápok külön az ászkák számára lettek kifejlesztve. Bennük van minden, amik egy egészséges ászka család fejlődéséhez szükségesek.

 

Csak vigyázz! Ha egyszerre túl sok tápot teszel be nekik, könnyen elszaporodhatnak az atkák, a penészgombák és egyéb kártevők.

Kép: Pozsonyi Korina

Szaporítás:

Őszintén, a tehén ászkák nem nagyon különböznek a többi ászkától tartás terén.

Minél magasabb páratartalmat és hőmérsékletet tudsz számukra biztosítani (a biztonságos zónán belül), ők annál jobban és gyorsabban fognak szaporodni.

Ha mindent jól csinálsz, nem kell nagyon félni attól, hogy nem fognak szaporodni. Pár hét után, hidd el, a kis csapatodból egy egész hadsereg lesz!

Honnan szerezheted be ezt az ászkát?

Mivel ez a hobbi egyik legismertebb ászkája, ezért ők az egyik legegyszerűbben beszerezhetőek.

Keress fel pár boltot online és vedd meg az első családod!

Végszó.

Van bármiféle titkos tanácsod a tehén ászkákkal kapcsolatban, amit szívesen megosztanál másokkal is?

Ne habozz, segíts másoknak is egy kommenttel! ⬇️

Szeretnél több ászkás tartalmat látni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy hamarabb hozzáférhess a legújabb cikkeinkhez, illetve olyan tartalomhoz férhess hozzá, amihez mások nem tudnak!