Ászka.hu

Ászka.hu logó

Ászka.hu

Hogyan kezdj bele az ászka tartásba?

Minden amit az ászkákról tudni kell!

Tartalomjegyzék

Az ászkatartás egy viszonylag új hobbi a világon, nem sok forrást talál az ember, ha bele akar kezdeni ebbe a remek hobbiba. Ezért ez a cikk azoknak készült, akik érdeklődnek az ászkák iránt, de nem tudják, hogy pontosan hol is kezdjék. A tapasztaltabb ászka tartók figyelmébe is ajánlom, hiszen rengeteg hasznos információt találhattok ebben a cikkben.

Minden, amit az ászkákról tudni kell

Miért pont az ászkák?

Az ászkák remek kedvtelésből tartott kisállatok. Miért? Mert nem igényelnek nagy figyelmet és törődést, nincs szükségük semmi speciális eledelre. Szobahőmérsékleten is tökéletesen tarthatóak. Egyedüli igényük, amire elengedhetetlen figyelmet fordítani, az a magas páratartalom. Mivel a rákfélék, ezért csak akkor tudnak lélegezni, ha testük nedves. A testükön megtapadt vízben feloldódó oxigént tudják csak belélegezni.

Az ászkák egyik lényeges jellemzője a kinézetük. Rengeteg fajt lehet már vásárolni az internetről. Arról nem beszélve, hogy minden egyes fajon belül tömérdek színvariáció létezik. Így mindenki megtalálhatja a neki tetsző kinézetű ászkafajt.

Ha véletlenül megjelenik nálad egy furcsa színvariácóval rendelkező egyed, aki nem hasonlít a többire külsőre, őt elszeparálva tudod szaporítani, ezáltal egy újabb színvariácót létrehozva. Egy színvariációból kettő lett, nem menő?😎

A legtöbb faj könnyen szaporodik, egyes fajok számukat akár megnégyszerezhetik kevesebb mint egy hónap alatt. De átlagosan egy 10 főből álló kezdőcsapat az első-második hónapban duplázza meg a számát.

Ha ilyen gyorsan szaporodnak, túl fognak nőni rajtam?

Röviden: Talán.

Részletesebben: a populáció növekedésével a táplálék elosztása is csökken. Minden egyes egyednek kevesebb élelem jut, ezáltal nem lesz mindenki képes az utódnemzésre (amely sok táplálékot igényel).
Azonban a túlszaporodás esélye mindig fennáll.

Mit lehet tenni, ha túlszaporodtak?
Odaadhatod őket az ismerőseidnek, a környező állateledeleseknek, valakinek az interneten keresztül. Vagy nem mellesleg, egy nagyobb tárolóba is helyezheted őket.

Mivel táplálkoznak?

Az ászkák a természet takarító gépezetei. Minden lebomló, természetes dolgot megesznek. Legyen szó konyhai zöldhulladékról, gyümölcsökről és rovarmaradványokról. Semmit nem kímélnek.

Sőt! Egyes ászkák még a földben található nehézfémeket és a higanyt is lebontják. De természetesen ezekkel nem kell/nem szabad etetni őket!🙂

Ászkáink táplálása nagyon egyszerű. Adhatunk nekik zöldségeket, gyümölcsöket (a permetszerekre figyeljünk oda), haleledelt fehérje gyanánt, illetve valamilyen kálciumforrást (hüllőknél használt kálciumport szórhatunk néha az eledelükre, vagy akár szépiacsontot vagy kálcium blokkot is lehet berakni hozzájuk). Használhatunk akár külön az ászkák etetésére szolgáló eledelt.

Miben tároljuk őket?

Általában műanyag dobozokban és terráriumokban szokás tartani. Egy cipősdoboz méretű műanyag doboz is megfelelő. Fontos, hogy az első kis csapatunkat ne rakjuk be túl nagy helyre, mert ha nem találják meg egymást nem fognak tudni szaporodni, vagy sokkal lassabban, mint ahogy azt szokták.

Hogyan rendezzem be a tárolójukat?

Első fontos réteg a víz tárolására szolgál. A felesleges víz, amit a talaj nem tud felvenni, az ide jut le. A réteg kialakításához használhatunk agyag granulátumot vagy kisebb kavicsokat. Azon kívül, hogy felfogja a vizet a fontos és hasznos lebontó baktériumok is itt fognak tanyázni.

Erre a rétegre ajánlott, de nem kötelező egy elválasztó hálót/szövetet tenni, ami megakadályozza, hogy a talaj bemosódjon a víztároló réteg közé.

Most jön az emlegetett szamár, a talaj. Mi a Bugs-World ászkatalaját használjuk. Ez egy ár/érték arányban olcsó bioaktív talaj, megvan benne minden, amire az ászkáinknak szüksége van.

A tetejére tegyünk száraz faleveleket – amit előszeretettel fogyasztanak is-, illetve fa- és kődarabokat – ahova előszeretettel el is bújnak. Emellett díszíthetjük mohákkal is a tárolójukat, természetes víztározó képességük miatt.

Hol tudsz ászkákat vásárolni?

Szerencsére ez a hobbi is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, így az ászkák beszerzése is egyre könnyebbé válik. Rendelhetünk ászkát külföldről is – rizikós, mert a postai szállítás eléggé megviselheti őket-, illetve van lehetőségünk őket itthon is beszerezni.

Itthon rendelhetünk vagy személyesen vásárolhatunk a Bugs-World csapatától.

Németországból rendelhetünk az Insektenliebe csapatától.

Mind a kettő megbízható, viszont, mint említettük, a külföldről rendelés rizikós lehet, éppen emiatt télen és nyáron nem ajánljuk.

Büdösek, hangosak, zavaróak?

Az ászkák önmagukban nem szagosak. A tárolójuk lehet az, ha az nem szellőzik jól, de kevesebb nedvesítéssel és jobb szellőzéssel az is orvosolható.

Hangjuk sincsen, mivel nincsen semmiféle hangképző szervük.

Az ászkák egyáltalán nem zavaróak, szinte észre sem lehet venni őket.

Konklúzió.

Ha új hobbit keresel vagy csak szimplán megtetszett az ászkák világa, ne habozz tovább! Rendeld meg te is az első kis csapatod és nézd végig, ahogy egy masszív népességgé válnak. Ígérjük, nem fogod megbánni! 🙂

Szeretnél több ászkás tartalmat látni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy hamarabb hozzáférhess a legújabb cikkeinkhez, illetve olyan tartalomhoz férhess hozzá, amihez mások nem tudnak!